Ljudsko tijelo sastoji se od otprilike 100 bilijuna stanica. U velikoj mjeri, ove stanice se redovito obnavljaju. Svake sekunde, oko 50 000 stanica umre, istovremeno, 50 000 stanica se regenerira.
Ovaj proces ne funkcionira uvijek glatko. Tijekom vremena, neispravni proteini, defektni organeli stanica, i “stanica otpad” mogu se nakupiti i zarobiti u našem tijelu. Kako bi se osiguralo da ovaj otpad ne utječe negativno na funkcije našeg tijela, postoji sustav recikliranja koji je naše tijelo samo razvilo. Taj sustav se naziva autofagija. Što je Autofagija?
Autofagiju je najbolje razumjeti upotrebom slijedeće analogije – zamislite da ste kupili staru i oronulu kuću. Krov prokišnjava, prozori su labavi, a zidovi se urušavaju. Autofagija bi bila slična procesu renoviranja u kojem se dijelovi kuće popravljaju, prenamjenjuju ili recikliraju kako bi se popravila kuća. Autofagija pruža iste prednosti našim stanicama, pomažući im da žive duže i zdravije.
Autofagija funkcionira poput programa za recikliranje staničnog otpada koji pomaže stanici u čišćenju oštećenih ili nepravilno presloženih proteina i velikih organela te ih pretvara u funkcionalne dijelove stanice. Rezultat je pomlađivanje stanica. Na mnogo načina, autofagija postavlja temelje za dug i zdrav život stanica.
Fenomen autofagije prvi je put opisan 1963. godine. Međutim, tek 1990. godine japanski istraživač Yoshinori Ōhsumi u potpunosti je otkrio osnovni mehanizam autofagije.
Nakon mnogih eksperimenata s kvascima, Ōhsumi je uspio otkriti genetsku osnovu autofagije. Godine 2016. nagrađen je Nobelovom nagradom za medicinu za to otkriće.
Važnost autofagije
Otkriće Ōhsumija osvijestilo je znanstvenike i medicinske stručnjake o temi autofagije. Od tada, brojni istraživači bave se pitanjem važnosti autofagije u razvoju bolesti. Bezbrojne kliničke studije pokazale su važnost procesa obnavljanja stanica autofagije.
Znanstvenici sumnjaju da inhibirana autofagija može potaknuti širok spektar bolesti, počevši od upala do bolesti povezanih s dobi poput Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti i dijabetesa.
Vaše stanice su temelj zdravlja tijela. Ako su vaše stanice slabe i nezdrave kako stare, vjerojatno će i vaše tijelo postati slabo i nezdravo. Znanost se slaže: normalna autofagija važan je mehanizam koji doprinosi zdravom i dugom životu.
Je li Autofagija Dobra ili Loša?
Kada čujete da je autofagija u osnovi stanica koje se međusobno “kanibaliziraju”, lako je pomisliti da zvuči štetno za vaše tijelo. Međutim, autofagija je prilično korisna i nešto u što znanstvenici vjeruju da biste trebali težiti. Iako još uvijek nije jasno kako autofagija stvara neke od ovih prednosti, evo nekih prednosti autofagije:
• Uklanjanje toksičnih proteina iz stanica koji mogu uzrokovati bolesti povezane s dobi.
• Recikliranje preostalih proteina
• Pružanje energije i građevinskih blokova za stanice
• Promicanje regeneracije i zdravih stanica
Također se široko vjeruje da autofagija igra ulogu u sprječavanju i liječenju raka prepoznavanjem i uklanjanjem potencijalnih stanica raka. Zbog toga istraživači razmatraju mogućnost da autofagija može smanjiti rizik od raka. Kako Možemo Aktivirati Autofagiju?
S povećanjem dobi, autofagija se smanjuje. S brojnim zdravstvenim učincima pripisanim autofagiji, mnogi se pitaju: kako mogu aktivirati autofagiju?
Jednostavno rečeno, ako unosimo manje energije prehranom, naša tijela prepoznaju nedostatak egzogenih izvora energije i prelaze na korištenje endogenih izvora energije poput autofagije. Naša tijela navikla su na periode obilja i gladi, i razvila su poboljšane alate za vođenje energije putem staničnog recikliranja.
Trenutno je najpoznatiji način aktiviranja autofagije produljeni post ili intermittent fasting. To zahtijeva restrikciju kalorija satima ili čak danima. Smanjenjem egzogenih izvora energije, naše stanice prisiljene su promijeniti izvor energije i aktivirana je autofagija.
Stoga su naša prehrana, ili preciznije rečeno, nedostatak iste, postali ključni element u proučavanju induciranja autofagije. Postoji mnogo dijeta i programa posta koji su razvijeni oko induciranja autofagije i obnove stanica, od produljenog vremenskog posta, restriktivnih dijeta i dijeta specifičnih za nutrijente. Gdje se uklapa spermidin?
Nažalost, post nije prikladna opcija za svakoga i može imati neugodne ili teške nuspojave. Većina zdravstvenih stručnjaka priznaje da bi oni koji imaju zdravstvene rizike, su trudni ili bolesni, trebali biti oprezni prilikom razmatranja posta i osigurati odgovarajući medicinski nadzor.
Međutim, prije otprilike 10 godina, znanstvenici na Sveučilištu u Grazu u Austriji, pod vodstvom profesora Franka Madea, otkrili su da spermidin prirodno pokreće autofagiju koristeći alternativni program u našim stanicama. Kao “imitator restrikcije kalorija”, spermidin može, prirodno, gotovo “prevariti” tijelo u pokretanje autofagije. Kao mlada osoba, prirodne razine spermidina u našim stanicama prilično su visoke i autofagija se redovito aktivira koristeći spermidin. Problem je što se s godinama smanjuje naša sposobnost proizvodnje prirodnih razina spermidina putem naše crijevne mikrobiote ili iz naše prehrane. Do nedavno, važnost održavanja visokih razina spermidina u našim tijelima za održavanje redovite i učinkovite autofagije nije bila dobro proučena.
Istraživanje prirodnih procesa našeg tijela nedavno je pokazalo da nadopunjavanje spermidinom može imati isti učinak kao restrikcija kalorija s obzirom na autofagiju. Dodaci spermidinom opcija su za one koji žele podržati zdravlje stanica bez brige o stresnim nuspojavama rigoroznih praksi posta, ili podržati pozitivne koristi autofagije tijekom i nakon posta.
Možete li Mjeriti Autofagiju?
Može biti teško mjeriti autofagiju kod kuće, posebno ako niste obučeni i iskusni znanstvenik ili istraživač. Vjeruje se da možete pratiti autofagiju kroz izravno promatranje struktura povezanih s autofagijom ili kvantifikaciju autofagije-lizosom-ovisne razgradnje proteina i organela. Iako znanstvenici diljem svijeta traže “biomarkere” autofagije za praćenje napretka, svjesni smo da postoje barem neki povezani fiziološki znakovi:
• Nizak sadržaj glukoze u krvi – Kada vam šećer u krvi padne, tijelo povećava kortizol, hormone rasta i ketone. To može omogućiti početak autofagije
• Povećane ketone – Kako vam šećer u krvi opada, ketoni se povećavaju
• Gubitak tjelesne težine – Autofagija pomaže u oksidaciji masti, što znači da gubitak težine može biti znak procesa
• Smanjen apetit – Ako niste gladni, čak i tijekom posta, tada vaše tijelo može tražiti resurse drugdje kako bi hranilo vaš mozak i tijelo. Ovo može biti pouzdan znak ketoze i autofagije.
Prilikom posta, dijete ili nadopunjavanja spermidinom, budite na oprezu za ovim znakovima da vaše tijelo prolazi kroz proces autofagije.